top of page
Etsi
  • Writer's pictureKatja Stefanovic

Millainen sinä olet?

Se, millainen taideteos puhuttelee sinua, kertoo jotakin sinusta.


Vähän aikaa sitten luonani kävi asiakas, joka halusi tilata minulta taideteoksen tilaustyönä. Lähdimme suunnittelemaan taulua kahvikupposen äärellä, ja ensin kuuntelin hänen ajatuksiaan siitä, millainen teos hänen mielessään oli. Kerrottuaan teoksen väritoiveet ja tunnelman, hän halusi jakaa myös joitakin ajatuksia hänen tämänhetkisestä elämäntilanteestaan sekä siihen liittyvistä tunteista, sillä ne vaikuttivat paljon siihen, millaista taulua hän toivoisi katselevan oman kotinsa seinällä juuri nyt. Olin hyvin otettu, että hän avasi minulle oman elämänsä tarinaa ja luotti minuun. Ihanaa ja itselleni rohkaisevaa oli myös se, että onnistuin löytämään hänen visionsa toiveiden mukaisesta teoksesta hyvinkin nopeasti.


Asiakkaan kanssa enemmän taiteesta keskusteltuamme, oli mielenkiintoista huomata, kuinka teos joka oli saanut minut sekä monet muut lumoutumaan, aiheutti hänen sisällään negatiivisia tunteita. Näihin tunteisiin vaikuttivat värit sekä muoto. Se, mikä puhuttelee toista, ei aina resonoi samoin toisen sisimmässä.


Kun hankit kotiisi taidetta, et siis hanki ainoastaan sisustuksellista esinettä, vaan tunnetta. Hankit kauneutta, jossa on sitä jotakin, mikä on osa sinua - vaikka et ole teosta itse maalannutkaan. Värit, muoto, asetelma ja mahdollisesti esittävä ominaisuus teoksessa kertoo luonnollisesti aina jotakin taiteilijasta, mutta myös hänestä, joka teoksen ostaa.


Jos on kyseessä räiskyvä persoona, tämä ei kuitenkaan aina automaattisesti tarkoita sitä, että hän kaipaa kotinsa seinälle hyvin dramaattisen tai värikkään teoksen. Joskus erittäin ulospäinsuuntautunut ja räväkkä ihminen kaipaakin kotiinsa teoksen, joka toisi hänen menevään luonteeseensa tyyneyttä, tasapainoa ja harmoniaa.


Meissä kaikissa on myös paljon erilaisia puolia. Joku kuuntelee tänään jazzia, ja huomenna heviä. Joku rakastaa lukea fantasia-, mutta myös tieteiskirjallisuutta. Samoin on taiteen kanssa. Saatat haluta olohuoneeseen harmoniaa, mutta eteiseen dramaattisuutta - tai haluat yhteen ja samaan teokseen hieman molempia. Taideteos luo kotiin aina jonkinlaista tunnetta ja kertoo tarinaansa, sen lisäksi, että se on parhaimmillaan sukupolvelta toiselle kestävä, upea sisustuselementti.


Millainen persoona sinä olet? Mitä tunnetta ja sisältöä kaipaisit taideteoksen välittävän sinulle sitä katsellessasi?Katja Stefanovic71 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page